Miło Nam poinformować, że na terenie szkoły od 11 kwietnia tego roku działa Spółdzielnia Uczniowska „Kornelek”.
Jest organizacją prowadzoną przez uczniów pod opieką nauczycieli – opiekunów: Marioli Ociepki, Joanny Kawki. Działa na podstawie Statutu uchwalonego przez Walne Zgromadzenie w oparciu o przepisy Prawa Spółdzielczego.
Spółdzielnią kieruje Rada Nadzorcza. Podejmowane decyzje wprowadza w życie Zarząd a nad właściwym przebiegiem prac Spółdzielni czuwa komisja rewizyjna, opiekunowie, dyrektor szkoły.
Spółdzielnia uczy pracy w grupie i odpowiedzialności za nią, samodzielności, podejmowania decyzji, szacunku do pieniędzy, mądrego inwestowania. Wymaga od młodego człowieka postawy kreatywnej i zaangażowanej, przejawiania własnej inicjatywy, zmagania się z przeciwnościami i przezwyciężania ich.
Członkowie Spółdzielni Uczniowskiej „Kornelek” jednoczą indywidualne działania dla wspólnego dobra.
Wspólnie ze społecznością szkolną zrealizowali pierwsze działania na rzecz ekologii, promowania zdrowego stylu życia. Zachęcając do zmiany życia na zdrowsze, przygotowali wystawę książek, gazetkę z propozycjami zdrowych przekąsek, napojów.
Zorganizowali degustację ciasteczek śniadaniowych z dodatkiem kwiatów jadalnych, kiełków
8 maja o godzinie 10.35 został uroczyście otwarty nasz Sklepik Szkolny prowadzony przez Spółdzielnię Uczniowską „Kornelek”.
W obecności społeczności szkolnej przecięcia wstęgi dokonała Prezes Zarządu Spółdzielni Uczniowskiej Lena Wolny uczennica klasy 7b wraz z członkami Zarządu: Weroniką Bernaś uczennicą 7b oraz Oliwerem Braksator uczniem klasy 6b. Swoją obecnością zaszczycił nas Pan Dyrektor Szkoły Adam Ćwik, przewodnicząca Rady Rodziców Magdalena Kozera, zastępca Rady Rodziców Bartłomiej Kozera oraz pani Agnieszka Fudala.
Otwarcie było szczególnie oczekiwane przez uczniów naszej szkoły, o czym świadczyła długa kolejka. Zapraszamy, zobaczcie sami!
I edycja szkolnego konkursu „ Junior Chef”.
3.05.2024r z okazji „Dnia Dziecka” odbyła się I edycja szkolnego konkursu kulinarnego„ Junior Chef” z udziałem widzów na żywo. Organizatorem była Spółdzielnia Uczniowska „Kornelek” z opiekunami Mariolą Ociepką, Joanną Kawką oraz z nauczycielami Agnieszką Bugaj, Iwoną Klos.
Konkurs był okazją do promowania zdrowego, naturalnego odżywiania, jednocześnie zachowując troskę o smak i walory estetyczne przygotowanych potraw.
Organizowana impreza to również integracja społeczności szkolnej w czasie wspólnej zabawy, promocja szkoły w środowisku lokalnym.
W konkursie brali udział uczniowie klas I –V. Każdą klasę reprezentowało trzech uczniów. Uczestnicy konkursu mieli do wykonania trzy zdrowe potrawy: „Owocowy raj”, czyli zdrową owocową sałatkę , „Finger Food” – szybką przekąskę na jeden kęs na bazie ryżu oraz zdrowy napój Na wykonanie każdego zadania uczestnicy mieli przeznaczone po 20 minut.
Jury oceniało walory smakowe, pomysłowość wykonania, estetyka oraz umiejętność zaprezentowania własnego produktu. Podczas pracy kucharzy widzowie uczestniczyli w wielu grach, zabawach.
Po przeliczeniu punktacji Jury ogłosiło następujące wyniki:
I miejsce zajęła klasa Va,
II miejsce klasa 2a,
III miejsce 3a.
Wyróżnienia otrzymały klasy Ia, IVa.
Sponsorem nagród była firma „Unilever”, której serdecznie dziękujemy.